12 Μαρ 2013


Μαθητές Λυκείου αναλύουν πραγματικά δεδομένα από τον LHC.
Ημερίδα στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων, φέρνει κοντά νεαρούς ερευνητές από όλον τον κόσμο.
Όπως κάθε χρόνο το Μάρτιο, έτσι και φέτος το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ θα φιλοξενήσει γύρω στους 120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.
Οι φυσικοί χρησιμοποιούν τον LHC για να μελετήσουν τα μικρότερα γνωστά σωματίδια – τους δομικούς λίθους της ύλης. Το LHC προωθεί, και ίσως αλλάξει, την κατανόηση του σύμπαντος, από το μικροσκοπικό υποατομικό επίπεδο, έως το αχανές διάστημα. Τα πειραματικά αποτελέσματα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους φυσικούς αλλά και από το ευρύ κοινό. Η διεθνής εκδήλωση των Masterclasses επιτρέπει σε μαθητές Λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μια ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες.
Η εκδήλωση στο ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Η ζήτηση για τις 120 θέσεις εργασίας υπερέβη φέτος κάθε προηγούμενο. Πάνω από 80 Λύκεια της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τα πιο απομακρυσμνένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο  και τη Λέσβο!
Για πληροφορίες : http://masterclasses.physics.auth.gr/