20 Μαρ 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Την Τετάρτη στις 26 Φεβρουαρίου 2014, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Σημάντρων παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών (ΚΘΒΕ).
Οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες αντιλήφθηκαν και προβληματίστηκαν…
«Το σενάριο είναι διασκευή της ομώνυμης ταινίας· η μόνη αλλαγή που έγινε ουσιαστικά είναι στο τέλος της ιστορίας, καθώς και η προσαρμογή της στα ελληνικά δεδομένα.»
«Η θεατρική παράσταση Το κύμα απογύμνωσε την αλήθεια για την αναβίωση των φασιστικών και δικτατορικών καθεστώτων, προβάλλοντας τη δύναμη και την επιρροή που αυτά μπορούν να ασκήσουν στον απλό, απαίδευτο λαό, μόνο που αυτή τη φορά το πείραμα περιορίστηκε στα όρια μια σχολικής τάξης.»
«Το σενάριο μας μετέφερε σε μια τάξη του σήμερα και τη συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές και τον καθηγητή τους για τον Χίτλερ και το ναζισμό. Μέσα από ένα πείραμα του καθηγητή αποδίδεται το πόσο γρήγορα και για ποιο λόγο εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο ναζισμός.»

«Το έργο αναφέρεται στο πώς η δύναμη της πειθαρχίας και της κοινότητας, χωρίς το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, διαφθείρει τον άνθρωπο.» 
«Όταν βρισκόμαστε μέσα σε μία κοινότητα, δεν πρέπει να αφήνουμε την προσωπική μας γνώμη και να κάνουμε ό,τι μας λένε οι άλλοι.»
«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μας δίδαξε την ιστορία του ναζισμού και του ρατσισμού μέσα από το σχολείο και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε. Πραγματικά μας προβλημάτισε!».
«Μας δείχνει πώς ένας άνθρωπος παρασέρνεται από την εξουσία. Ακόμα δείχνει τον κοινωνικό ρατσισμό που βιώνουμε με τους ξένους-μετανάστες που έρχονται για ένα καλύτερο αύριο».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έκριναν…
…για την σκηνοθεσία και την υποκριτική:
«Το νόημα που ήθελε να μεταδώσει ο σκηνοθέτης το πέτυχε με ευκολία.»
«Η υποκριτική των ηθοποιών ήταν εξαιρετική από τον πιο σημαντικό ως τον πιο ασήμαντο ρόλο.»
«Οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί και απέδωσαν στο έπακρο. Κατάφεραν να γίνουν ξανά μαθητές και δεν απέκλιναν. Ο ηθοποιός που ενσάρκωνε τον καθηγητή ήταν εξαιρετικός και με ενθουσίασαν οι διακυμάνσεις της φωνής του. Εξαιρετική κατ’ εμέ η κοπέλα που υποδυόταν την Νατάσα. Πραγματικά ανατρίχιασα από την ερμηνεία της σ’ ένα μικρό μονόλογό της!»
«…το ύφος των προσώπων ήταν ξεκάθαρο και σκληρό, τα παιδιά που δεν ήταν από την Ελλάδα μας μετέφεραν με μουσική και τραγούδι το συναίσθημά τους.»
«Η υποκριτική των ηθοποιών ήταν εξαιρετική…» αλλά και «Οι ηθοποιοί ήταν πολλοί και μερικοί δεν έπειθαν ότι το ζούσαν.»
…για τη μουσική έγραψαν:
«…με κάλυψε πλήρως, είχε το κατάλληλο ύφος και ταίριαζε απόλυτα στην ηλικία μας», «…ήταν σύγχρονη και έδενε ωραία τις σκηνές μεταξύ τους», «…ταίριαζε πολύ στο έργο.»
…για την ενδυματολογία είπαν:
«…μου άρεσε διότι απέδιδε πλήρως την προσωπικότητα αλλά και την εθνικότητα κάθε παιδιού, αφού οι διάφοροι λαοί έχουν και ιδιαίτερο τρόπο ένδυσης».
…για την σκηνογραφία παρατήρησαν:
«…ήταν μέτρια, με τον απλό εξοπλισμό μιας τάξης», «…δεν ήταν κάτι το συναρπαστικό, διότι περιείχε δύο φάσεις που εναλλάσσονταν».
 Οι τελικές όμως εντυπώσεις ήταν:
«Είναι μία παράσταση που αξίζει να τη δει κανείς και εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την ξαναδώ!»
«Η παράσταση ήταν πολύ πετυχημένη με σημαντικά μηνύματα!»
«Ήταν μια πολύ καλά δουλεμένη παράσταση, αν λάβουμε υπόψη μας ότι έπαιζαν φοιτητές του Κρατικού Θεάτρου.»
«Μου άρεσε η παράσταση, επειδή είχε χαρούμενο τέλος και μου άφησε μια γλυκιά ανάμνηση, σε σύγκριση με την ταινία που ήταν αρκετά σκληρή.»
«Συγχαρητήρια στο σκηνοθέτη! Βασικά, δεν έχω λόγια να πω, ήταν φανταστικά!!»
«Η παράσταση είναι πολύ καλή και κατάλληλη για νέους και ιδεολογικά ανήσυχους, για να τους προσανατολίσει σωστά…»
«Αν κάποιος με ρωτούσε τι περιμένω από την παράσταση, θα του έλεγα μια παράσταση-καρμπόν της ταινίας, την οποία θέλω να δω γιατί δεν θυμάμαι καλά την ταινία. Όμως αυτό που παρακολούθησα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου!»
«Ήταν μια παράσταση από τις λίγες!»
Η εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ, επί της οδού Λαγκαδά, στη μεγαλύτερη νεκρόπολη της χώρας, όπου θάφτηκαν πάνω από 20.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, πεσόντες του Α΄ παγκόσμιου πολέμου.


     Μακάρι να έχουν πάντα ανοιχτό και δυνατό μυαλό, για να μεταποιούν τα ερεθίσματα που τους δίνουμε σε θετική σκέψη και εποικοδομητική δράση…